baru2 ni kan i pg peneng..
so, dah menjadi kwajipan, once, nk g bcuti @ blik ke kampung halaman, wajib bwak bekalan2 food rayyan untuk dmasak..
barg basah : puri labu, kentang. carrot, tomato n stok chicken, sayur mayur sikit..
barg kering :: makaroni, oats, barli.. (i pack dlm bekas utk ss tepung tu.. seng.. bawak lah bawng2 sikit..
xtau nk citer panjang2.. lbih kurg cmni ler stok mknan ryan.. hohohooo....
pling best oat lah... lau xdan nk bt bfast, kacau je telur gn oat, buat lah scrabble egg, carbo ade, protein pon ade.. dah xpayah susah2.. nk vit, tambah lah sayur pape sikit.. biase i letak carrot , tak pun brokoli..
lbih kurang cmni lah,, tp yg ni ade tambahan mash keledek... heheheheee...
hah! sekrg nk ajo care bt ikan bilis sangai ... ni care sy,, nak ikut boley, xnak pon boleyy..
mule2, rendam dulu ikan bilis dlm 10 - 20mnt,
then tapis kan,
msukkan dlm flying pan, masak tnpa mnyak okey ?
kacau2 smpai lah ikn bilis tu rangup ,
sangai dgn api plahan yer, kang rentung pulak ikan bilis tu..xsedap ler jadi nyer
bile dah masak, blend kan sajooo.. siap!!
dgn ade nyer ikan bilis sangai ni.. memacm kite leh masak..
sambal nasi lemak, ikan masak sweet sour n bnyak lg,..
kire mcm pgnti garam lah..