xingat bile ntah wat sweet sour fish.. konon nyer nak buat sambal ikan.. amek resepi sambal kat blog kak farah. then, tomato xberape nak merah, jadi ler sweet sour fish..
senang je nak buat ::
tomato sebijik (blend)
2 kiub puri carrot
carrot steam (potong dadu)
bawang holland & bwang putih (potng dadu)
2 tsp serbuk ikan bilis sangai
olive oil
gorng ikan dulu.. ingat! jgn letak garam yer..
sambal :: tumis bwng tu sampai naik bau,, masok kan tomato yg dah blend td gn carrot, masak smpai puri crrot mencair dan tomato mnjdi pekat, msok kan serbuk ikan bilis,, kacau smpai sebati .. SIAP!!
tuang kuah ats ikan goreng td =)
*cara nak buat puri carrot ::
steam carrot
blend smpai hncur
store dalam ice tray tu..
(easy, nak pakai amek je, jimat mase nak masak untuk anak kan ? )
HASILNYA ;;
my 1st puree.. sejak dari sini lah bermula lah kerjaye AQ memasak tnpa garam untuk arrayyan..
=)
hati2 mase nak kaut isi ikan tu, takot ade tulang tersesat.. choking pulak anak nanti..
hidangkan dgn nasi putih lembut... huhu..
amalas nak deco2 cecantek.. rayyan xkisah.. jnji sedap, licin lah..
SEE ? licin jugak,, siap nak djilat2 nyer pinggan tu.. hahahahahahaq.. peace yoo..
No comments:
Post a Comment